Thursday, December 22, 2011

haaaaa....kann???

Assalamualaikum...


sejuk yg amat pagi ini di Tanta. selimut + due sweater pon tak mampu nak halang kesejukan dari men-stimulate-kan cold receptor. hal ini menyebabkan keinginan untuk terus tido terhapus. post ini bukan pasal care2 nak hack facebo0k game ek :)
okeh beralih kepada point utama post ini di tulis..

kalau d perhatikan d Tanta skrg ini pasangan yg berkahwin bertambah dengan lajunya sehingga mencecah kelajuan 360 km/h
#ibarat cendawan tumbuh selepas hujan (wuh lame x gune ayat tuh)

pasangan mdical student dengan medical student
pasangan pengajian islam ngn medical student
pasangan medical student ngn profesyen selain yg tertera di atas

Alhamdulillah dan tahniah di ucapkan kpd mereka.

terdetik juga hati ni ingin mengikut jejak langkah mereka. kalau dah ade tuh xelok la smpan lame2 kan. boleh menimbulkan fitnah .

banyak jugak faktor yg perlu di ambil kira, bukan macam main kawen2 mase zaman kecik2 dlu.
kawen ni satu perkara yg serius dan tidak boleh main2..

yg paling penting restu dan redha parents tuh kne dapatkan dlu ..
duit pon kne la tebal jugak
dah cukup matang ke nk didik,ajar,galas tanggung jawab nk jage anak org??
ilmu agama tuh mantap ke tak??
belajar dan nk manage rumah tangge skali gus..mampu kah??

banyak lagi persoalan yg kne tnye kat diri sndri..
tunduk, tengok diri sndri, termenung, fikir..........fikir.....fikir....

p/s: cer try bg pandangan ngn pendapat korg sket...

9 comments:

saffiya_aleesya @ echa said...

pada aku baik belajar dulu baru pikir pasal kawin..sebab nak kawin ni memerlukan komitmen yg tggi..bercakap tak sama dengan apa yg kita lalui..bila dah lalui dan terasa payah nak patah balik pun tak guna..

saffiya_aleesya @ echa said...

btw tq sbb sudi singgah, tggal komen dan follow blog aku..

syabab said...

wahh cerah da blog ni.. hehe syabab ade je senior yg sknk ni masih belaja medic dh kawin ngn studs medic n ade anak... alhamdulillah dorg oke jer masih meneruskan baki pegajian.. dorg kira lg taf belaja IB wat medical science 4taun then baki lg 5taun MBBS.. xsalah nk kawin awal tp yg penting ade kerjasama antara dua2 belah family.. yelah smbil2 belaja nafkah bini n anak uh kene bg.. n senior syabab uh ckp mang agk taf la tp sbb die duk kt belah negara barat n xmanis lak duk ngn perempuan so eloklah die kawin lu leh jge terus..btw kalo bro ubaidillah dh ade xsalah nk teruskan niat tp kalo leh elakkn elakkn dr bercinta... bukan ape membina keluarga ni meletakkan kita sbg lelaki seorg pemimpin.. n kalo kita xmampu memimpin kita akn dipersoalkn diakhirat kelak..so cm syabab syabab malas r nk pikir2 sal kapel ato cinta even perasaan tue ade tp sbbkn itu hanya perasaan kita mampu tolak yg penting biarlah kita punya harta n agama tuk mendidik bakal isteri n anak2.. sekadar pandngn jer..hehe..

ubaidillah zulkefli said...

@echa.. thnx jugak sudi singgah balek.. kita just merancang je tp Allah yg tentukan nnti.kalau niat dan perbuatan tuh baik dan dpt keredhaanNya insyaAllah x menyesal .. :)

ubaidillah zulkefli said...

@syabab..thanx broo..pndangan yg bernas... ubai lgi 4 taon nak abes ..so cm lame sngt lagi ..calon tuh mmg dah ade, manusia mmg la xleh lari prasaan just utk elakkan fitnah org jela..ubai pon xde la nk date2 nih..ade terbaca jugak pasal bercinta tuh x salah tp mnzahirkan rase cinta sebelum kahwin tuh yg salah..skrg ni paham2 jelakn camne..
btw thnx bnyk2 tuhh.. :)

Finaz Jaafar said...

wah wah wah..
eh ni macam masa gwa kat polipd dlu tau..
bdk commerce mesti dgn bdk electric..
bla bla bla..~

pape pun habiskan belajar dulu la kan

ubaidillah zulkefli said...

finaz : habis belaja lmbt ag kot..kne kawen dlu rasenye ..keh3

Dayana K said...

pendapat sy... mmg kawen xbley men2... kte mkn pun xley men2..kte melepaskn hajat kt jamban pun xley nk men2..muehehe... xpe..jgn risau..nk fikirkn faktor2 yg perlu diambil kre mmg berjela2 & tanggungjwb yg sgt berat. tp igtlah,awk akn lakukanya utk keredhaan Allah SWT. bukn utk bersuke ria dpt bini/bibik tetap semate2..tuh bonus.bahahah! (ntah2 awk jd bibik utk bini..ye dok..?)brsame2lah harungi segalenye dgn bakal bini awk tuh. insyaAllah sume akn slamat. doa2lah slalu :-D

ubaidillah zulkefli said...

dayana : woh kemain pnjang komen dye..nk buat post ag 1 ke??boleh jek..btw thnx 4 da sapot..keh3