Wednesday, October 26, 2011

D tepi pntai yg indah~~

Assalamualaikumm

cite neh dh lme snanye tp ske ati aku la an nk upload ble2.hahah..
cuti neh keje aku mlepak la pastuh kne jge2 rumah ..bru2 neh aku ade kuar ngn spupu ngn adek aku p pntai..

pntai tuh dlu jd salah satu tempat yg mnarik jugak la kat klntan neh..tp skrg da x lawa sngt dah sbb hakisan ..

lokasi : pantai cahaya bulan (PCB)
masa :xbape ingt tp dah petang la..

x gi mandi pon..saje pgi utk melihat keindahan alam ciptaan Allah ni..
ptg tuh agak ramai jugak la org bersantai2..
ni ade sdikit gamba ..


dri kiri amjad,ali syafiq,amir ashraf,atiqah (sorg2nye ade aku)


ni plk gamba aku..sedeh jugak la sbb gamba aku x bnyk..ye la aku yg pgg camera xkn nk ambek gamba sndri plk an..haha..neh pon ntah spe amek..dah la blur..xde angle langsung..ape da..



haa gamba neh one of my best shot with nikon d7000 la rasenye stakat neh..
tp x puas ati jugak..horizon senget..sob2 T_T

tuh jela stakat neh ..nnti aku update ag ..
wassalam..

-ubaidillah zulkefli-

peromote sket

Assalamualaikum...

haa..d sini aku nk promote blog mkcik aku..dye bru uat blog snanye..srh aku buat..sbb nk jual2 on9..xbape mndapat sambutan sngt la..brg2 dlm tuh pon xbnyk ag..tp bakal d update...check it out ! harge pon terbaek dri ladang..




untuk ke blog tersebut sila klik sini

Saturday, October 22, 2011

ter-amatlah-sebokk

Assalamualaikumm

lmenye sungguh x update..cite rasenye bsepah2 nk tulis..tp x tertulis..neh nk curik mase sket jek..baru2 neh..dlm due tige hari lepas la, aku ade uat volunteer nk promote sal krisis kat somalia skrg neh..rakan seperjuangan aku kat mesir skrg sedang mengadakan program untuk menjana kewangan dan juga dlm apa bentuk sumbangan ikhlas yg ingin diberi seterusnya menyalurkannya ke Somalia..
Program tersebut dberinama 'somalia on call' give a helping hand to save millions..




nih la poster yg aku sumbangkan..simple jek..
utk keterangan lanjut sal program neh..korg boleh lah tekan sini

Tuesday, October 18, 2011

esok yg x taw bile2

Assalamualaikum..

erkk..sorry la membe2..post lepas aku ade ckp nk udpate n letak gamba sal cicak ngn burung2 yg ade kat uma aku..pastuh aku tlis kat bwh tuh "esok" neh dah bape kali esok da an..bkn xnk upload.. bnyk gle keje yg perlu di bereskan.. kalo aku ckp esok tuh cam esok yg x taw bile2 la ek.. :)

haa neh da ade gamba..hehe sry la kwn lmbt aku pnye esok..haha.



neh namenye burung serindit..
ade bnyk snanye..ade la dlm 50-60 eko..meriah jugak r kalo siang..bising jek bunyi burung2 neh..cam taman burung ... burung ini dijual pada harga rm 30 sepasang (anak)..rm 60 (induk) ..yg rm 60 tuh da boleh bertelor dah..hehe promote burung kat sini plk..



haa..ni plak cocktail..
burung ni ade due eko jek kat sini..x stat btelor ag..



air sngt2 pnting utk burung2 neh sbb burung2 neh sngt menjage kekemasan diri..dye cam slalu bersih2kn bulu dye..mknn yg dberikan cam sekoi dan mknn burung la an..xkn nk bg mknn lembu plk..air ngn makanan kne tngk stiap due hari..

ade org dtg bli burung ngn aku hari tuh..stakat neh aku da jual 8 eko dah..sape nk bli btaw cepat sementare stock masih ade..hehe


okesss cite sal cicak plk..



haa..ni la cicaknye..beso gdabak kot..cam cicak dinasour pon ade gak skali tngk.hahaha
byk gle kat uma aku...ade la dlm 2o eko gitu..hahaha
so sume neh dbawah jagaan aku la skrg neh..jenuh jugak la nk bg mkn..cicak neh mknn dye cengkerik..stiap due hari gak aku bg mkn mende neh..
spe2 free tuh bleh la tlg2 aku kat uma neh ye..huhu.. oke lah..smpai sini dlu k..
wassalam...

-ubaidillah zulkefli-

Wednesday, October 12, 2011

oke yg ni uat aku tkejut!

Assalamualaikum

aduss..penin..ape la nk btaw kat papa aku nnti..ops lpe plk..hehe..gini citenye..parents aku an gi haji..so sgale mende kat rumah neh aku kne jage la..papa aku ske bele burung..burung serindit..yg warne ijau tuh..kuning pon ade gak..tmasuklah warne putih ngn biru..lawa kot..comel jek..haa..tugas aku kat ialah untk bg mkn kat sume burung2 tuh ngn bg air..jumlah keseluruhan burung2 tuh ade la dlm 90 eko..dlm 45 pasang la..haa bnyk an..papa aku saje ternak burung tuh..suke2 jek..kalo ade org nk bli nnti dye jual la 30 satu pasang..murah an..sile buat tempahan!..hehehe

oke stat cite..muqaddimah aku neh asek pnjang jek..:)
td dah due hari aku x tngk burng2 tuh..sbb ptg hujan..pagi plk biase la an..waktu tdo..tnghhri pns sngt..so td aku pgi la nk bg mkn ..tngk2 ade yg bgelimpangan ..dlm 6 eko gitu laa....adusss..sory burung..maybe salah aku jugak sbb x mnjenguk mnatang tuh..maybe ade yg mati sbb xcukup air ngn makanan..ade jugak aku rase mati sbb pns sngt..
kat rumah aku neh tnghhri pns gle..masok petang jek ribut pastuh ttbe ade band hujan plak..

sry taw cik2 burung skalian..aku x bremaksud xnk jage kamu2..tp bnyk aral yg melintang..so pasneh aku kne lebeh alert la ...takot nnti papa aku balek jek dari haji tngk burung2 tuh sume tngl sangkar jek..nauzubillah

haa..slain burung aku jugak ade bele mnatang laen..iaitu CICAK..hahahaha..cicak tokek..otaupon dpanggil pOKKE..bkn pokemon taw.haha..cicak tuh makan cengkerik..oke aku nk bg cicak mkn plk..chow2 ...
wassalam!

ops tlupe..nnti esok aku update baru..aku letak gamba2 pokke ngn burung yg aku jage..hehehe

-ubaidillah zulkefli-

Tuesday, October 11, 2011

pren ke kwn?

Assalamualaikum

syukur kehadrat Ilahi kerana dpertemukan dlm post kali ini..sahabat, kawan, teman, pren, membe dan sewaktu dengannya menjadi satu pelengkap hidup kpd manusia. aduss..sengkemanye ayat aku.. xlarat nk bermuke2 dah..stret to de point jela..smalam hari slase.ttbe aku dpt msj dri membe skolah lame aku..dak sains muar ..dlm kol 11 pgi gitu la..biasenye kalo tdo pas subuh mmg x bgn lagi kol 11 tuh..(jgn tiru tabiat aku..tdo pas subuh x elok)..tp smalam aku bgn dgn lincahnye dan pgi tngk enset..tkejut jugak aku dye ckp nk dtg uma aku..sesegere mungkin aku bgn dan pgi menyucikan ape yg patot..

dpendekkn crite membe aku tuh pon smpai la rumah aku dlm kol 11 stngh gitu la..lame gle x jumpe..dye neh salah sorg membe baek aku mse kat samura dlu..name kat skolah mucher..aku pangil lemi..name betol helmi ...bnyk la cite2 yg dkongsikan..aku tlis post neh bknnye nk cite sal tuh..aku nk ckp sal sahabat senanye.. muqaddimahnye terlalu pnjang ..sry~~

kawan sng mmg ramai..kwn ssh sket jek n ssh nk cari..tp aku yakin sume kwn2 mmg kwn sjati..kalau nk kwn tuh biar ngam betol2..biar jd cam saudara..biar mcm adek bradik..barulah feel bkawan tuh ade..kalau perhatikan mse perpindahan Nabi dri Mekkah ke madinah terwujudnya jalinan ukhwah antara kaum muhajirin dan ansar sngt2 terharu kalau tringat kisah tuh..sanggup beri apa je ...tuh baru la kwn sjati.. kita sebut sbagai kawan..tp hakikatnya kita saudara sesama islam..ukhwah fillah abadan abada..

rasenye stakat tuh dulu lah yg aku nk tlis..kalau mcm aku rase perlu ..aku karangkan lagi okeh..bkawan ramai2 jgn pilih kwn..kwn jek sume..kawan yg baek adalah kawan yg pndai berkawan dan tidak merosakkan kwn..suri ayat bebelit tp renung2kan lah ye..
wassalam

-ubaidillah zulkefli-

Sunday, October 9, 2011

aku terlupe

Assalamualaikum...

hehe..3 post stret hari ni..cam qada ape sbb da lme x post la an..haha..
ginih2..post aku yg lepas2 ade cite yg aku reseat 3 paper an..
ni aku nk btaw korg sume la ..sume paper tuh alhamdulillah lepas..welcome 3rd year..alhamdulillah sngt2..thnks kpd supporters yg x benti2 bg smangat..smpai ade membe aku yg ckp kalo aku lps 3 paper tuh dye nk blanje tiket aku balek malaysia..terharu gle..thnks korg!!..tq doakan aku .. i love u ols.. hehe..cam gedik plk an,..yg paling penting Thank you Allah !! tanpa keizinanMU aku xkn naek tahun 3..alhamdulillah syukur..
wassalam

-ubaidillah zulkefli-

berangkatnya parents ku

Assalamualaikum...

spatotnye entri neh aku tlis due mnggu lps..tp memandangkan aku terlalu membizikan diri x smpat nk tlis blog..okeh sambung cerita.

pada 29/9 harituh papa ngn ummi aku tlah berangkat ke tanah suci Makkah utk menunaikan rukun islam yg ke-5..




papa ngn ummi brangkat ke kuala lumpur dlu sbelom ke Mekkah ..KB - KL firefly
KL - Mekkah saudi air
ummi ngn papa antare yg terawal ke tanah suci deorg dpt KT 3...
aku hantar kat airport kB jek ..ramai saudare mare kteorg dtg airport utk mngiringi ummi ngn papa..lebeh kurang cam sekampung jugak la dtg..ke due kampung gitu r .. =p


haa..ni la parents ku yg tercinta..


neh plak gamba kteorg 1 famly..



mate ummi bengkak nanges..ni dkt balai berlepas kat kB airport..

tuh jela kot utk post neh..
readers..tlg doakan ummi ngn papa aku smoge deorg slamat pergi dan balik dan smoga mendapt haji yg mabrur.. insyaAllah...
wassalam

-ubaidillah zulkefli-

bes jugak jd kanak2 neh..

Assalamualaikum

uhukk..da lme x update blog neh..bz sket la skrg neh sbb parents aku gi menunaikan haji.so sume mende kat uma neh aku kne pastikan berada dlm keadaan baek..sng cite ginilah.. smalam aku maen bola bsame spupu aku..kalo nk kire aku sorg jek yg da abes skolah kat situ..haha..dah bosan sngt aku lynkan jela..maen punye maen tuhh ttbe ujan..lebat gle...kteorg maen cam biase jek sbb xde petir..kalo ade aku pon takot..so maen dlm ujan r ..part paling bes time dah score pastuh slide cam maen kat padang betol..slide dlm ujan mmg terbaek la..smalam aku maen bola 4 org jek..sorg spupu aku neh slide jugak skali sluar tcabot an..haha bangang tol..pastuh spupu aku yg paling kecik maen bola skali tuh tngk jela..haha..pastuh dye glak pastuh cakap hahaha bontot bulat cam kepale hagemaru..hahahaha..bdekah aku gelak..bongok gle..haha
tuh jela kot..k bye..wassalam.

-ubaidillah zulkefli-