Thursday, December 22, 2011

The 8 musim ni....

Assalamualaikum

ni the 8 musim ni..still xde perubahan...yg ade barunye adalah kami dah ade MANAGER..wkakakaka

rumors yg mengatakan ada pemain baru tuh x jdi.. still pemain yg same ngn taon2 lepas..


aku main jugak lagi..hahaha...

gamba ni paling epik..hahaha..

haaaaa....kann???

Assalamualaikum...


sejuk yg amat pagi ini di Tanta. selimut + due sweater pon tak mampu nak halang kesejukan dari men-stimulate-kan cold receptor. hal ini menyebabkan keinginan untuk terus tido terhapus. post ini bukan pasal care2 nak hack facebo0k game ek :)
okeh beralih kepada point utama post ini di tulis..

kalau d perhatikan d Tanta skrg ini pasangan yg berkahwin bertambah dengan lajunya sehingga mencecah kelajuan 360 km/h
#ibarat cendawan tumbuh selepas hujan (wuh lame x gune ayat tuh)

pasangan mdical student dengan medical student
pasangan pengajian islam ngn medical student
pasangan medical student ngn profesyen selain yg tertera di atas

Alhamdulillah dan tahniah di ucapkan kpd mereka.

terdetik juga hati ni ingin mengikut jejak langkah mereka. kalau dah ade tuh xelok la smpan lame2 kan. boleh menimbulkan fitnah .

banyak jugak faktor yg perlu di ambil kira, bukan macam main kawen2 mase zaman kecik2 dlu.
kawen ni satu perkara yg serius dan tidak boleh main2..

yg paling penting restu dan redha parents tuh kne dapatkan dlu ..
duit pon kne la tebal jugak
dah cukup matang ke nk didik,ajar,galas tanggung jawab nk jage anak org??
ilmu agama tuh mantap ke tak??
belajar dan nk manage rumah tangge skali gus..mampu kah??

banyak lagi persoalan yg kne tnye kat diri sndri..
tunduk, tengok diri sndri, termenung, fikir..........fikir.....fikir....

p/s: cer try bg pandangan ngn pendapat korg sket...

Monday, December 19, 2011

lagi sekali!


Assalamualaikum....


ni cerita sadis...




neh game backyard monster

tngk la gamba tuh...hahahaha..nk tgelak pon ade jugak..aku neh x abes2 carik pasal ngn game facebokk...abes sume game aku nk hack..tngk kan dah kne suspended..
aku rase aku jek medical student yg ade mase nk hack2 game facebook neh..org laen sebok studi . bnyk gle dah game yg banned aku..

antare game facebook yang pernah aku hack ...

ninja saga (bpuluh gak r character aku kne banned.)
sume game under playfish cam restaurant city,hotel city,pet society,pirates ahoy
wild ones
kamekazi race
dan banyak lagi..x mampu aku nk ingt....keh3

nk taw camne aku hack tuh ...haaa kalo ade kelapangan nnti aku cite
oke tuh dlu la stakat ini..
wassalam...

-ubaidillah zulkefli-

Friday, December 16, 2011

dilema~~

Assalamualaikumm

demam futsal kembali lagi d bumi tanta...
League de Tanta adalah liga futsal dibawah anjuran persatuan perubtan...
disamping bersukan, liga ini adalah untuk mengeratkan ukhwah sesama mahasiswa di bumi anbia..


dilema bagi aku utk meneruskan tradisi sbgai keeper temam The 8 memandangkan kondisi kaki aku yg masih lagi dtahap yg membimbangkan...operation x uat..physio x buat..haha..gilekan..sesape yg x tahu sila la klik cerita kaki aku ini

team The 8 dah musim berturut2 pegang title champion.. team aku lah top scorer..team aku jugak most asist..bkn nk show off..tp aku risau tittle tuh cam dah xdpt dteruskan utk musim ni..kepincangan d bahagian pejaga gol amatlah serius..


dah bnyk post xde gamba an..cam bosan pulak aku rase..xde camera yg berkualiti utk di ambil gamba so cm bes la ..hehe..nk dslr aje aku ni..duit ade tp xnk bli..nk smpan buat kawen!!!upss...dah2..tutup cite sal kawen..ngee ^_^

ni sedikit gamba yg aku sedot dri page the8 kat fb..kalo rase nk like page tuh sila la search The8...


jom knl2 ngn team aku
bawah dari kiri : aca ,perop,rempit,fared
atas dari kiri : tabon,faris,aku (time botak),napis



nih gamba pnyampaian hadiah musim lepas..

tuh rempit..kepten team aku..


okeh tuh jek utk kali ni..sbb ape the 8..sebab kami 8 org sahaje..ada ura2 ade pemain baru dlm team kteorg..tp xkn nk jd the 9 plak an..seorg dri kami akn meninggalkan team the 8...

wassalam
-ubaidillah zulkefli-

Monday, December 12, 2011

Lamanya sudah

Assalamualaikum..


terbuka mataku serta memanjatkan rasa syukur kerana masih lagi dberi peluang utk menghirup udaraMU pada hari ini. kehidupan di hari sudah mnjadi kayu ukur utk kehidupan mendatang.khabar dari Malaysia sekali lagi mngukir bibit2 senyuman buatku di perantauan. terubat rndu,hiba,kecelaruan dan tekanan. perjuangan masih lagi perlu dteruskan. lemahnya diri ini untuk mngorak langkah menuju kejayaan. ku panjatkan doa dariMU, sesungguhnya takkan KAU beri cabaran itu melainkan KAU tahu mampunya hambaMU menerimanya.

Alhamdulillah
wassalam :)

Saturday, November 26, 2011

Salam Maal Hijrah 1433H :)

Assalamualaikum..

Alhamdulillah syukur kehadrat Ilahi kerana dberi kehidupan dari tahun ke tahun dan kesempatan utk bertaubat...hari ni bermulalah kalendar baru dlm tahun hijrah bersamaan 1 Muharram 1433H...

Bulan ni juga dkenali dengan bulan Allah dan dsunatkan berpuasa ..

“Puasa yang lebih utama selepas puasa Ramadan ialah puasa di bulan Allah al-Muharram, manakala solat yang lebih utama selepas solat fardhu adalah solat malam.” (HR Muslim, Abu Daud, at-Tirmizi, an-Nasa’i dan Ibn Maajah)

dharap sedikit sebanyak dpt berkongsi dgn readers..

dkesempatan ini jugak aku ingin memohon jasa baek readers sume sedekahkan Al-fatihah kpd Allahyarham Wan Yussuf Wan Ahmad yg baru sahaja meninggal dunia pada hari rabu lepas bersamaan 23 nov 2011...Allahyarham adalah datuk saudara aku ..sbelum berangkatnya aku ke mesir baru ni aku ada jumpa ngn Allahyarham..maybe masa tuh dya dah rasakan sesuatu..acap jugak dye kerumah aku..semoga rohnya dtemptatkan bersama org2 yg beriman dan dbangkitkan kembali juga bersama kalangan2 org yg bermian hendaknya ...

wassalam..

-ubaidillah zulkefli-

Wednesday, November 23, 2011

Keadaan Tanta masih terkawal

Assalamualaikumm...

skrg bnyk brite2 pasal mesir yg dlm keadaan tidak stabil..org mati hari2 ..tp tuh d dataran tahrir..aku xbleh nk gmbarkan kat sni sbb xtaw sejauh mana kesahihannye..tp yg boleh aku perkatakan dsini adalah kawasan dan tempat aku blaja d TANTA skrg masih lagi dlm keadaan terkawal..bukan xde rusuhan..ade jugak..tp xde la terok sngt pon..buat masa sekarang Alhamdulillah pelajar malaysia kat tanta ni boleh bergerak bebas lagi pada waktu siang..waktu malamnya pula dnasihatkan jika tiada perkara penting jagan keluar..sbb kat sini malam baru deorg beroprasi...

smalam aku ade bertanyakan sahabat d mansoura ..katenye dsane pon cam xde ape2 jugak..
so parents2 xperlu lah risau sngt keadaan kami2 dsini..di tempat2 lain masih belom sempat utk aku hubungi..antara sebab2 rakyat mesir mngadakan demo ni adalah kerana mahu rejim tentera turun daripda pucuk pimpinan mesir sebelom pilihan raya mereka..
just deorg jela yg buat demo..xkacau org lain pon..so keadaan kami berada dlm keadaan selamat dan sejahtera ..

sekian saja laporan buat waktu masa dan ketika ini..jika ada sebarang persoalan
bolehlah berhubung di talian
02-37610013 samb. 137
02-37610270 (direct)

wassalam
-ubaidillah zulkefli-

Monday, November 21, 2011

mnggu pertama dtahun 3

Assalamualaikumm


baru bape hari tngl Malaysia dah ase lame gle.. homesick pon kadang2 ade jugak..bengong sungguh hahaha..td baru pertama kali aku melangkah masok ke kelas aku ..group C tahun 3 tanta university...macam cuak pon ade..sume top ranker kelas aku...
asal lecturer ckp jek deorg sambung..gile gempak..aku tngange x taw ape2..maklomlah tngl kuliah hampir due bulan..kalo aku dtg kuliah pon rasenye blum tentu cam deorg jugak... =p


klebsiella rhinoscelomatis...haaa..hambek kauu..kalo letak name anak cam ginih mau tbelit lidah nk nyebut..hahaha..tuh name bacteria senanye..baru blajo td..taon 3 sangt gile..dah xde basic2 lagi dah..sume maen pnyakit2 ngn obat2..
budak2 laen aku tngk rilek smacam je... fuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu
takot pulak rase.. okehh ini diari hidup aku..:)
wassalam

-ubaidillah zulkefli-

Thursday, November 17, 2011

rase cam kat eropah :)

Assalamualaikum

wuuu...dah smpai rumah mesir..sebaik kuar airport aku cam oke la jugak sbb adaptation of aircond dlm airport..pastuh ble smpai umah dah mule ase sejok smacam..penat sngt aku tdo laa..bgn pagi neh jek sejok dye kemain..menusuk tulang hhuuuuu
aku pon try la search kat google ..temperature for tanta today..
dan ini hasilnye



gile apee doblas!!!!!! fuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu
tuh jela yg eropahnye..suasane laen same jugak cam dolu2 :)
wassalam...


-ubaidillah zulkefli-

Wednesday, November 16, 2011

oh kicap!!

Assalamualaikum..

skrg pukol 2.34 waktu malaysia d kLia..aku ttbe trase nk cek sumtim dlm aku pnye luggage ttbe tadaa..kicap tumpah !!!!! what the .............
abes brg2 kne kicap..huhu..aku sempat slamatkn jersy QPR jek..bg tuan yg order QPR pnye jersy ko kne thanx bnyk2 kat aku..jersy laen aku x sempat usya..sori beb...aku xtaw pon ade kicap..haha..

kepade tuan kicap ...kicap kamu sudah ku buang sory taw..kalo x pecah aku x buang..aduss..
kicap oh kicap..baru travel dri klntan ke kL dah kicap pecah..kalo kL ke cairo plak xtaw la pe jdi..sob2..
wassalam..

-ubaidillah zulkefli-

bye2 klate..till we meet again..

Assalamualaikum

wuuu..kat kLia sudah aku neh..mencari line wifii yg ntah hape2..tp kire syukur jugak la ade dpt tenet jugak..aku skrg kat k-ep-c ..wuhuu..1 mende aku suke kfc kat kLia neh..dye bleh topap air..semat abes..minon pepsi smpai kencing kuar pepsi..haha..skrg kol doblas stngh..aku dri klntan btolak kol 10.05 mlm naek aie asia..smpai Lcct kol 11.05 pastuh trus amek taxi ke kLia..flight aku esok pagi nye kol 9 pagi ..check in kol 6 pagi..bermalam lah aku kat sini..huhu..bunyi agak sadis an..xpe2..berteman an zinger burger ngn air pepsi yg boleh refil aku kuatkan semangat..

td mse kat airport klantan..mau skampung anta aku..mse nk bye2 tuh sedeh kemain..oke fine aku nanges..hahahaha...bnyk sebab jugak r..1 bru jumpe parents due hari dah kne gerak..rndu pon x abis ag..then aku nk tnglkn spupu yg aku paling baek, darjah 1 ..name dye amjad..dye la stat nanges pelok2 aku..demmm mmg xleh uat pe..aku pon turut same.mne tak nye..dye asek lepak uma aku jek hari mnggu bkepit ngn aku ..mkn same tdo same..sanggup ponteng skola smate2 nk tdo uma aku sbb aku da nk gerak mesir..sminggu jugak dye ponteng ..haha..xpe la.nnti kte jumpe lagi k..
nk tngk gamba aku nanges..nnti aku rambat kat fb adek aku..hahha..asenye dye x upload ag kot..

woh..kompem bosan cite neh..tp x kesah la..ni blog aku..aku pnye suke.:)
aku senanye xtaw nk uat ape..so tlis la cite neh..huhu.jgn marah ye..skrg uma aku kat mesir dnga cite xde internet..nape ntah..nnti smpai sne aku up story ag..
cukup la dlu..kalo aku ase bosan ag nnti aku up lagi..ngeeeeeeeeeeeee
doakan aku smpai selamatnya ke bumi mesir khusus nya maaradh, tanta..
wassalam..

-ubaidillah zulkefli-

Sunday, November 13, 2011

oke ini sngt spM ye kwn

Assalamualaikum

bsamaan 14/11/2011 bermula lah spm bg taon 2011 ..bkn nk cite sal spm sngt pon..ade 1 story yg agak aku rase menyayat hati..cite neh rasenye jrg blaku kat mne2 insan yg bgelar manusia..binatang aku x taw la ade ke x..tp yg pnting binatang xde spm la..okeh back to da storeyh..cite ni watak asal tidak akn dberitahu..cuma hintnye kalau dgn aku ni cubit pehe kiri peha kanan terase..xphm lntak korang lah..
okeh begini..watak utama abu bkn name sebenar..c abu neh kemaen power gle blaja..trial spm pon boleh thn..ade la jugak dlm steret A..aku kagum addmath dye dekat2 fullmark ..kurang due percent aku kire ..subject laen tuh xyah nk story la an..cam gitu jek dye uat..si abu neh kuarge dye kaye yg amat..huh.hyperbola sngt tuh ..tp mmg kaye la..kire la dye gi skola pon drive Mercedes Compresor ..x gile pulak an..aku juz naek saga jek..huhu
dulu kuarge si abu neh dah kaye da pon..tp baru2 neh mendapat durian yg ber lori2..gile betol dye pnye rezeki..Allah taala ni sngt maha bkuase..dan sngt pemurah..masyaAllah..kagum sungguh..deorg hidup dlm kuarge yg sngt bhagia dan tiade masaalah pn..dah2..cukup la pngenalan watak..citenye bgini..kalao dah kaye an..mule la manusia neh..cam lpe dri sket la..ade la masaalah kuarge timbul..kalo laki bnyk duet nk uat ape ag an cari spepat la ..pade 11.11.11 yg dkatekan tarikh keramat baru neh berlangsung lah perkahwinan ayh kepada abu neh dgn perempuan laen..abu kemaen sedeh gile lahh..mak si abu ni lagi la an..dh xtaw nk uat ape..abu kuar rumah x balek2..g mne ntah..steress katenye..gile jugak an..spm kot..idop mati tu..ttbe jek ade masaalah kuarge..
aku x taw la abu mcm mne nk jwb exam ngn dlm keadaan ginih..syg gle..aku tumpang sedeh la..kalo lah korg berada dtempat abu..apa korg akn buat dan apa perasaan anda..3 hari nk exam..wuuuuuu...gile kejam aku rase..oke2 dah..tuh jek storynye.brikan komen2 yg bernas ye..nnti abu dpt result spm aku sambung story neh..tnguuuuuuu

pesanan daripada aku untuk mengingatkan sahabat dan diri aku sndri...Rezeki yg Allah kirimkan kat kteneh hanyalah sementare..mmg x akan kekal..taik tlinge pon kalo slalu korek akn habis jua..ujian dan dugaan dlm hidup mmg sentiasa ada..hidup tanpa ujian mcm pokok xkne tiup angin ..mne bes an..dlm ujian tuh kte kne berbalik kepada Pencipta asal kita..dari mana kita dtg ..siapa kita sbenarnya.
Allah itu maha pemurah..xkan diberi cuboaan itu kepada manusia melainkan cobaan itu boleh ditanggung ataupon larat la untuk manusia itu untuk menerima cobaan sedemikian..betapa hebatnya Allah ini..Allahuakbar ..Allah maha besar..

smoge abu dpt mnjwb dgn baek ....
okeh..bertemu kita di lain post..
wassalam..

-ubaidillah zulkefli-

Saturday, November 12, 2011

due hari lagi nk spM..

Assalamualaikumm..

11.11.2011 adalah hari keputraan Sultan Kelantan Sultan Muhammad ke-5
noting much bout that date..aku duduk umah jek maen maplestory adventure kat fb..

12.11.2011 bru balek dri rantau pnjang ..dak2 mesir soh bli jersy..due liverpool long sleeve .. 1 home 1 away manchester city..1 qpr home..aku x phm npe kirim qpr, maybe sbb malaysia airline jek kot..1 chelsea itam ..sume tuh dlm rm 200 ..kaen standard cam al ikhsan ..semat gle..jimat kos..
yg xleh bla nye time balek tuh ttbe kastam tahan..aku ckp la bli jersy jek..6 helai..skali soh benti kete..ape celop plak an..6 helai jek pon..tp mmg aku nk export mende tuh ke mesir..cam dye taw plak ..haha..
aku dgn rase serbe salah dan cuak dah xtaw nk buat ape..dtg la bos dye..makcik dah aku kire..aku pon borak2 la sket..dan aku memberi ..... ttbe dye ckp oke la.. boleh pergi..dgn banggenye aku drive kete aku balek rumah..
aku bkn memberi wang ...xbaek rasuah2 ni..smpai ble negare nk maju an..
aku memberi senyuman dan ckp2 la sket..dengan lembut hati dye merelakan aku pergi..hahaha

oke bye..tajok diatas xde kene mengene ngn entry ini ye..kalo uat surat kiriman rasmi mmg trus fail..hahaha..
kepade yg spM tuh gudluck....buat leklok..nnti dtg mesir khususnya tanta btaw aku..hahah..
wassalam

-ubaidillah zulkefli-

Thursday, November 10, 2011

edisi raya d Malaysia~~

Assalamualaikum

tajuk entri da taw ape aku nk tlis an..raye taon neh sngt2 berbeza dng raye aidiladha pada taon2 lepas...raye tahun ni xde unte,khoruf ngn kambing..oke bpijak pd bumi yg nyata..aku d Malaysia..kalo kat Mesir ade la tuh sume..sayu jugak rase sbb x dpt beraye bsame ayahnda dan bonda tercinta..ketiadaan mereka cam xde raye jek .. tp oke la dpt jugak raye d tanahair stelah due tahun raye kat mesir..
xmo tlis pnjng2 nnti bosan plk nk bce.hehe
nah tngk la gamba neh..ni beberape gamba yg aku ase bes nk upload..hahaha













haa tuh jela gamba2 raye aku taon neh..bnyk gamba aku sndri sbb aku x pgg camera..wuu..bru la ade chan dpt gamba bnyk...credit to adek aku yg amek gmba..
lps neh no more gamba lawa2 sbb Nikon D7000 dtinglkn kat rumah sbb tuh camera adek aku tp cam aku pnye la kalo aku dok kat uma sbb dye x reti maen lngsung..haha
bye D7000
oke la ..tuh jela kot pepe hal nnti aku update lagi..
wassalam

-ubaidillah zulkefli-

Wednesday, November 9, 2011

ha..neh nk update!..

Salam..

haha..actly da lme gle x bjalan2 blog..pastuh x bkk blog sndri..
ttbe jek td bkk tngk kat komen..ade org tlis..kamu sila hapdet..wkakaka..suri lah readers..teramatlah sebok dng hal duniawi sperti mnjage binatang2 pliharaan..jd driver adek skolah dn bermacam2 lagi kdg2 terlupe yg aku neh seorg blogger yg x bape nk pemes sngt.haha

skrg aku dlm fasa2 terakhir berada d malaysia..
17 berangkat balek ke mesir utk meneruskan perjuangan sbgai seorg mahasiswa perubatan tahun 3..nnti kat sne slalu jugak la aku update sbb xde keje nk uat..(sngt gile dsitu..ade ke medical students ckp xde keje nk uat)..okeh tuh dlu sket ..nnti topup ag..
nk kuar g bli brg keperluan utk setahun berada d sana..

^_^
p/s: sng jek nk post blog neh upenye ye..hahaha

-ubaidillah zulkefli-

Wednesday, October 26, 2011

D tepi pntai yg indah~~

Assalamualaikumm

cite neh dh lme snanye tp ske ati aku la an nk upload ble2.hahah..
cuti neh keje aku mlepak la pastuh kne jge2 rumah ..bru2 neh aku ade kuar ngn spupu ngn adek aku p pntai..

pntai tuh dlu jd salah satu tempat yg mnarik jugak la kat klntan neh..tp skrg da x lawa sngt dah sbb hakisan ..

lokasi : pantai cahaya bulan (PCB)
masa :xbape ingt tp dah petang la..

x gi mandi pon..saje pgi utk melihat keindahan alam ciptaan Allah ni..
ptg tuh agak ramai jugak la org bersantai2..
ni ade sdikit gamba ..


dri kiri amjad,ali syafiq,amir ashraf,atiqah (sorg2nye ade aku)


ni plk gamba aku..sedeh jugak la sbb gamba aku x bnyk..ye la aku yg pgg camera xkn nk ambek gamba sndri plk an..haha..neh pon ntah spe amek..dah la blur..xde angle langsung..ape da..



haa gamba neh one of my best shot with nikon d7000 la rasenye stakat neh..
tp x puas ati jugak..horizon senget..sob2 T_T

tuh jela stakat neh ..nnti aku update ag ..
wassalam..

-ubaidillah zulkefli-

peromote sket

Assalamualaikum...

haa..d sini aku nk promote blog mkcik aku..dye bru uat blog snanye..srh aku buat..sbb nk jual2 on9..xbape mndapat sambutan sngt la..brg2 dlm tuh pon xbnyk ag..tp bakal d update...check it out ! harge pon terbaek dri ladang..




untuk ke blog tersebut sila klik sini

Saturday, October 22, 2011

ter-amatlah-sebokk

Assalamualaikumm

lmenye sungguh x update..cite rasenye bsepah2 nk tulis..tp x tertulis..neh nk curik mase sket jek..baru2 neh..dlm due tige hari lepas la, aku ade uat volunteer nk promote sal krisis kat somalia skrg neh..rakan seperjuangan aku kat mesir skrg sedang mengadakan program untuk menjana kewangan dan juga dlm apa bentuk sumbangan ikhlas yg ingin diberi seterusnya menyalurkannya ke Somalia..
Program tersebut dberinama 'somalia on call' give a helping hand to save millions..




nih la poster yg aku sumbangkan..simple jek..
utk keterangan lanjut sal program neh..korg boleh lah tekan sini

Tuesday, October 18, 2011

esok yg x taw bile2

Assalamualaikum..

erkk..sorry la membe2..post lepas aku ade ckp nk udpate n letak gamba sal cicak ngn burung2 yg ade kat uma aku..pastuh aku tlis kat bwh tuh "esok" neh dah bape kali esok da an..bkn xnk upload.. bnyk gle keje yg perlu di bereskan.. kalo aku ckp esok tuh cam esok yg x taw bile2 la ek.. :)

haa neh da ade gamba..hehe sry la kwn lmbt aku pnye esok..haha.



neh namenye burung serindit..
ade bnyk snanye..ade la dlm 50-60 eko..meriah jugak r kalo siang..bising jek bunyi burung2 neh..cam taman burung ... burung ini dijual pada harga rm 30 sepasang (anak)..rm 60 (induk) ..yg rm 60 tuh da boleh bertelor dah..hehe promote burung kat sini plk..



haa..ni plak cocktail..
burung ni ade due eko jek kat sini..x stat btelor ag..



air sngt2 pnting utk burung2 neh sbb burung2 neh sngt menjage kekemasan diri..dye cam slalu bersih2kn bulu dye..mknn yg dberikan cam sekoi dan mknn burung la an..xkn nk bg mknn lembu plk..air ngn makanan kne tngk stiap due hari..

ade org dtg bli burung ngn aku hari tuh..stakat neh aku da jual 8 eko dah..sape nk bli btaw cepat sementare stock masih ade..hehe


okesss cite sal cicak plk..



haa..ni la cicaknye..beso gdabak kot..cam cicak dinasour pon ade gak skali tngk.hahaha
byk gle kat uma aku...ade la dlm 2o eko gitu..hahaha
so sume neh dbawah jagaan aku la skrg neh..jenuh jugak la nk bg mkn..cicak neh mknn dye cengkerik..stiap due hari gak aku bg mkn mende neh..
spe2 free tuh bleh la tlg2 aku kat uma neh ye..huhu.. oke lah..smpai sini dlu k..
wassalam...

-ubaidillah zulkefli-

Wednesday, October 12, 2011

oke yg ni uat aku tkejut!

Assalamualaikum

aduss..penin..ape la nk btaw kat papa aku nnti..ops lpe plk..hehe..gini citenye..parents aku an gi haji..so sgale mende kat rumah neh aku kne jage la..papa aku ske bele burung..burung serindit..yg warne ijau tuh..kuning pon ade gak..tmasuklah warne putih ngn biru..lawa kot..comel jek..haa..tugas aku kat ialah untk bg mkn kat sume burung2 tuh ngn bg air..jumlah keseluruhan burung2 tuh ade la dlm 90 eko..dlm 45 pasang la..haa bnyk an..papa aku saje ternak burung tuh..suke2 jek..kalo ade org nk bli nnti dye jual la 30 satu pasang..murah an..sile buat tempahan!..hehehe

oke stat cite..muqaddimah aku neh asek pnjang jek..:)
td dah due hari aku x tngk burng2 tuh..sbb ptg hujan..pagi plk biase la an..waktu tdo..tnghhri pns sngt..so td aku pgi la nk bg mkn ..tngk2 ade yg bgelimpangan ..dlm 6 eko gitu laa....adusss..sory burung..maybe salah aku jugak sbb x mnjenguk mnatang tuh..maybe ade yg mati sbb xcukup air ngn makanan..ade jugak aku rase mati sbb pns sngt..
kat rumah aku neh tnghhri pns gle..masok petang jek ribut pastuh ttbe ade band hujan plak..

sry taw cik2 burung skalian..aku x bremaksud xnk jage kamu2..tp bnyk aral yg melintang..so pasneh aku kne lebeh alert la ...takot nnti papa aku balek jek dari haji tngk burung2 tuh sume tngl sangkar jek..nauzubillah

haa..slain burung aku jugak ade bele mnatang laen..iaitu CICAK..hahahaha..cicak tokek..otaupon dpanggil pOKKE..bkn pokemon taw.haha..cicak tuh makan cengkerik..oke aku nk bg cicak mkn plk..chow2 ...
wassalam!

ops tlupe..nnti esok aku update baru..aku letak gamba2 pokke ngn burung yg aku jage..hehehe

-ubaidillah zulkefli-

Tuesday, October 11, 2011

pren ke kwn?

Assalamualaikum

syukur kehadrat Ilahi kerana dpertemukan dlm post kali ini..sahabat, kawan, teman, pren, membe dan sewaktu dengannya menjadi satu pelengkap hidup kpd manusia. aduss..sengkemanye ayat aku.. xlarat nk bermuke2 dah..stret to de point jela..smalam hari slase.ttbe aku dpt msj dri membe skolah lame aku..dak sains muar ..dlm kol 11 pgi gitu la..biasenye kalo tdo pas subuh mmg x bgn lagi kol 11 tuh..(jgn tiru tabiat aku..tdo pas subuh x elok)..tp smalam aku bgn dgn lincahnye dan pgi tngk enset..tkejut jugak aku dye ckp nk dtg uma aku..sesegere mungkin aku bgn dan pgi menyucikan ape yg patot..

dpendekkn crite membe aku tuh pon smpai la rumah aku dlm kol 11 stngh gitu la..lame gle x jumpe..dye neh salah sorg membe baek aku mse kat samura dlu..name kat skolah mucher..aku pangil lemi..name betol helmi ...bnyk la cite2 yg dkongsikan..aku tlis post neh bknnye nk cite sal tuh..aku nk ckp sal sahabat senanye.. muqaddimahnye terlalu pnjang ..sry~~

kawan sng mmg ramai..kwn ssh sket jek n ssh nk cari..tp aku yakin sume kwn2 mmg kwn sjati..kalau nk kwn tuh biar ngam betol2..biar jd cam saudara..biar mcm adek bradik..barulah feel bkawan tuh ade..kalau perhatikan mse perpindahan Nabi dri Mekkah ke madinah terwujudnya jalinan ukhwah antara kaum muhajirin dan ansar sngt2 terharu kalau tringat kisah tuh..sanggup beri apa je ...tuh baru la kwn sjati.. kita sebut sbagai kawan..tp hakikatnya kita saudara sesama islam..ukhwah fillah abadan abada..

rasenye stakat tuh dulu lah yg aku nk tlis..kalau mcm aku rase perlu ..aku karangkan lagi okeh..bkawan ramai2 jgn pilih kwn..kwn jek sume..kawan yg baek adalah kawan yg pndai berkawan dan tidak merosakkan kwn..suri ayat bebelit tp renung2kan lah ye..
wassalam

-ubaidillah zulkefli-

Sunday, October 9, 2011

aku terlupe

Assalamualaikum...

hehe..3 post stret hari ni..cam qada ape sbb da lme x post la an..haha..
ginih2..post aku yg lepas2 ade cite yg aku reseat 3 paper an..
ni aku nk btaw korg sume la ..sume paper tuh alhamdulillah lepas..welcome 3rd year..alhamdulillah sngt2..thnks kpd supporters yg x benti2 bg smangat..smpai ade membe aku yg ckp kalo aku lps 3 paper tuh dye nk blanje tiket aku balek malaysia..terharu gle..thnks korg!!..tq doakan aku .. i love u ols.. hehe..cam gedik plk an,..yg paling penting Thank you Allah !! tanpa keizinanMU aku xkn naek tahun 3..alhamdulillah syukur..
wassalam

-ubaidillah zulkefli-

berangkatnya parents ku

Assalamualaikum...

spatotnye entri neh aku tlis due mnggu lps..tp memandangkan aku terlalu membizikan diri x smpat nk tlis blog..okeh sambung cerita.

pada 29/9 harituh papa ngn ummi aku tlah berangkat ke tanah suci Makkah utk menunaikan rukun islam yg ke-5..




papa ngn ummi brangkat ke kuala lumpur dlu sbelom ke Mekkah ..KB - KL firefly
KL - Mekkah saudi air
ummi ngn papa antare yg terawal ke tanah suci deorg dpt KT 3...
aku hantar kat airport kB jek ..ramai saudare mare kteorg dtg airport utk mngiringi ummi ngn papa..lebeh kurang cam sekampung jugak la dtg..ke due kampung gitu r .. =p


haa..ni la parents ku yg tercinta..


neh plak gamba kteorg 1 famly..



mate ummi bengkak nanges..ni dkt balai berlepas kat kB airport..

tuh jela kot utk post neh..
readers..tlg doakan ummi ngn papa aku smoge deorg slamat pergi dan balik dan smoga mendapt haji yg mabrur.. insyaAllah...
wassalam

-ubaidillah zulkefli-

bes jugak jd kanak2 neh..

Assalamualaikum

uhukk..da lme x update blog neh..bz sket la skrg neh sbb parents aku gi menunaikan haji.so sume mende kat uma neh aku kne pastikan berada dlm keadaan baek..sng cite ginilah.. smalam aku maen bola bsame spupu aku..kalo nk kire aku sorg jek yg da abes skolah kat situ..haha..dah bosan sngt aku lynkan jela..maen punye maen tuhh ttbe ujan..lebat gle...kteorg maen cam biase jek sbb xde petir..kalo ade aku pon takot..so maen dlm ujan r ..part paling bes time dah score pastuh slide cam maen kat padang betol..slide dlm ujan mmg terbaek la..smalam aku maen bola 4 org jek..sorg spupu aku neh slide jugak skali sluar tcabot an..haha bangang tol..pastuh spupu aku yg paling kecik maen bola skali tuh tngk jela..haha..pastuh dye glak pastuh cakap hahaha bontot bulat cam kepale hagemaru..hahahaha..bdekah aku gelak..bongok gle..haha
tuh jela kot..k bye..wassalam.

-ubaidillah zulkefli-

Monday, September 26, 2011

mngisi saki baki cuti

Assalamualaikum..


cuti aku rasenye agak lame lagi kot..lps raye haji nnti baru balik mesir..rutin harian dlm sminggu dua neh agak pelik la rasenye bg org laki kot..parents aku nk gi uat haji..so kemain ramai la dtg rumah aku nk jmpe bmaaf-maafan sbelum keberangkatan mereka..
kalau org dtg tuh xkn la nk bg tetamu duduk2 je kn..kne la serve atleast air teh pon jd la..haa..tuh la keje aku..bancuh teh..bkn sebarang teh..teh strwbery lagi tuu..pro x pro aku ni.haha..lps org balek sume aku jugak tukang kemas2 basoh sume cawan2 ..bz gile kot..dri tnghhri smpai mlm x benti2 org..aku dh jd cam mesen cuci cawan plak kat rumah tuh..smalam (isnin 26/9) aku amek cuti sket...

cuti sbb nk pgi hangout ngn membe tanta uni..
gi kB mall ngn gi mkn2 kat rumah khalis kat pasir puteh..
xtaw kb mall??pemes kot..ala kat tempat yg masok surat khabar tuh..ade org nk bunuh diri kat kb mall..




dari kiri najib,we botok,La nina,munzir,faris...


haa..ni plk gamba pro dri blakang.. =p





nih sume score pro2..nk tngk name aku cari munek..hahaha..tp xde r pro mne pon dak2 neh ag pro kot...

time ni dah kat uma khalis dlm kol 3 lebeh...kb --> pasir puteh dlm sejam la kot





lps aku amek gamba ni aku trus solat ...jgn slh phm plk ye ...






bes gile makan..siyes..




nih la tuan rumah..tq kolis..nnti jmput2 la kami lagii..


oke lah nk gi basoh cawan ni.haha
wassalam

-ubaidillah zulkefli-

Thursday, September 22, 2011

baru tringat da lme x .....~

Assalamualaikum...

hehehe..boleh plak rutin harian aku kat mesir ttbe terlupe time dah ade kat malaysia..ape daa..hehe..MAEN DOTA LAAAA..setelah teringat tuh terus la maen sepam td..fun seh men kat malaysia rupenye..agak mencabar..
tp ade part klakar..
aku td gne witch doctor memandangkan team aku xde stunner..team lawan plk sume str..gile sungguh deorg ..ingt keras sngt la nk maen tank.haha..xbaek takbur..
maen2 pnye maen team aku mng..pheonix pro abes team aku..mmg silap deorg la..

neh ade screen shot yg agak LOL jugak r..stunt x kene pastuh mati..xnk ngaku noob leave terus..ape laa...hahaha




kjadiannye gini..dye nk stunt aku..mnatang centaur neh stunt dye lmbt..haa kn da kne elak..pastuh team aku dtg sapot..

kne stunt balek ngn aku .campur racun2 sket..tambah pheonix ..make arwah la dia..



dah arwah tuh satu hal..leave plk..haha..segan la tuee.. =p

oke dah..aku rase korg bkn phm pon..xkesah la..

wassalam

-ubaidillah zulkefli-

Wednesday, September 21, 2011

rajen ank umi neh a. :)

Assalamualaikumm

haa..mai sineh abg long bai nk tunjuk sket camne nk masak puding berkuah atopon dlm bahase rumah aku ianya dipanggil pudding fruit cocktail (puding buah ayam jantan eko)..haha
sng jek buat mende alah neh..actly aku dah lme blajar buat mende neh.tp x pna buat kat mesir..sbb cam x cukup bahan jek.. kalo ade budak tanta terbace mende neh..nnti tlg btaw aku yek mne nk cari bahan2 tuh..

bahan2 yang dperlukan

tepung kastard atopon custard powder kalau aku biase sebut
susu cair
susu pekat manis
kismis
agar2 (bledor dlm bhse klntan)
pewarne sket (merah,ijau,ikot ske la warne ape asalkan meriah)
buah buahan dlm tin
nata de coco

tuh jela kot..

care nk buat tuh sng jekk

masokkn tepung custard tuh dlm periok..pastuh letak air..banyak mne nk masokkan tuh terpulanglah..kalo nk buat banyak..masokan bnyk2..kalo sket xkn nk masokkn byk ye dak??haha..tepung custard neh sbenarnye nk bg kuah dye cam pekat jek..xyah pon xpe..letak jek susu cair terus pon boleh jugak..tp x bape nk pro la rase dye..
bnyk plk aku mlalut..pastuh panaskan air dgn tepung custard itu td...hampir nk mengelegak masokkan kismis..kacau mende alah tuh utk mngelakkan mende custard tuh bketol...masokkan susu pekat manis dlm tuh jugak..cam biase la..kalo nk manis letak bnyk .... dah mengelegak tuh padam api...biar kuah tuh sejokkk..dah sejok sket ltk dlm peti sejuk utk cepatkn lagi proses penyejukan....sejok2 lagi bes kalo mkn..



haa..ni la hasilnye..xnmpk sngt..suri2 sbb x bkk..takot nnti cicak berak pulak..haha


oke seterusnye masak agar2...cam biase la an...xkn masak agar2 pon nk kne ckp jugak..xyah kot...
jgn lpe letak pewarne..buat la dlm tige warne dah cukup meriah kot..
ble agar2 da keras tuh potong la petak2 ke segi2 ske ati la mengikut cite rase masing2




haa..part paling last skali..dah sejok custard tdkn..campurkan susu cair (susu sejat la kot namedye), buah2 dlm tin,sume2 la campur dan gaulkan sehingga sebati..pastuh campur agar2 yg dah potong td td...letak dlm mangkuk dan mkn..huh..setel..
bess..siye x tpoo...




haa...tuh jela kot..
oke la dlu k..ngee

wassalam..

-ubaidillah zulkefli-

Tuesday, September 20, 2011

Majlis abG Capik

Assalamualaikum..

seperti yg djanjikan..dlm post neh aku letak serbe sedikit gamba wedding hri mse kat kL hri tuh..aku bekerje dbwh rus production...wah..cam official jek name..pdhl aku maen letak jek..aku juz tlg2 deorg amek gamba jek..kalo letak bnyk gamba kat sini nnti bile album gamba dah kuar cam xde nafsu nk tngk la kan..so aku letak gmba yg raw jela..

majlis diadakan kat Restoren Nelayan yg terletak kat tngh2 ibukota.



bermula kol 8 mlm ...mlm tuh hujan renyai2..hujan rahmat
tempat tuh agak besar dan grand jugak la..lenguh jugak kaki ni bjalan2 nk amek gamba..


haa..ni la pengantinnye..Syafiq Affandi Baharin ngn Nurul Liyana Mohd Nor
congrates bosss





ni antare gamba2 perhisan mlm tuh..haa..lawa an...nnti tunggu la album gamba ni kuar yek..wahh promote gitu

gmba ni plk rakan setugas pd malam tuh..



dari kiri atik,alya,rus(bos)



gmba self timer ..ade bunge plk kat depan tuh..haha..sungguh x pro ..xpe la first try la katekan..




slamat pengantin baruu..smoge kekal smpai syurga


tuh jela gmba yg termampu di upload .. xpro ambek gamba pon saje suke2..
oke la..wassalam

-ubaidillah zulkefli-

road to senior's wedding

Assalamualaikum


huh..xsmpt nk update blog..lps balek kL hri tuh bnyk mnde nk kne buat..dengan demamnye lagi..hri ni terbangun awal so xde keje sngt la kan..bleh la update blog..
gi kL hri tuh naek bas sani ekspres..kB --> shah alam... aku lepak uma membe aku umah alveen ngn ijam..bes jugak r gi karok la.kuar mkn2 n sebagainye...time tuh jugak atong bru smpai dari egypt lepak rumah tuh jugk 1 hri..



aku ade gmbo atong ngn ijam jek..gmba alveen xde..suri yek albin n the cipmunk..hahaha


lps tuh aku g time square sorg2..nk ajk membe xleh sbb deorg ade klas..cett pdhl nk gi lepak ngn ehem2..hahahaha..tp betol la..membe aku sume ade kelas.. =p



gmba ni d ambik kat selera utara..smpat ag uat performance ukelele tuh..



lepas due hari kat shah alam..aku gerak ke kL..nk pegi abg Shapik pnye majlis..gmba mjlis abg Shapik aku letak kat post lagi 1 okehh..tp siket jela..xleh letak bnyk2..nnti bos marahh..xpe2 nnti aku cite sal tuh ....

lepas majlis tuh..esok pagi nye aku bertolak balek ke klntan sbb rumah aku ade buat mjlis solat hajat dan doa slamat utk parents aku yg bakal menunaikan rukun Islam ke-5 (menunaikan haji)bergerak dari lcct --> kelantan




ntah spe snap gmba ni pon aku x taw..aku men letak jek..




ni plak gamba spupu aku..dak neh suke maen ngn cengkerik..

tuh jela kot utk post neh..
wassalam

-ubaidillah zulkefli-