Sunday, January 8, 2012

3 tahun sudah aku kat mesir

Assalamualaikum

dua hari cuti hujung minggu telah aku habiskan di Cairo. kat Mesir macam kelantan jugak.. cuti hari jumaat dengan sabtu.. hari jumaat aku ke Cairo sebab nak jumpa kawan aku yang bercuti ke sini. dia dari UK belajar kat imperial collage ... solat jumaat sama2 kat masjid Al azhar

gamba dipetik dari google tercinta..
aku xde camera..nk gune phone pon xleh sbb nokia torch xde camera jugak.=p



lepas jumaat kteorg gi shopping kat pasar hussien ...salah satu tempat yang pemes kat cairo...ramai orang yang amat kat situ..aku sebenarnya tak berapa suka sangat pergi situ sebab aku pernah gaduh dengan arab yang jual-jual kat situ.. gamba pasar tuh takde pulak ..sori lah yee..nanti aku kaye aku gi bli camera aku letak gamba kat sini :)
dalam kol tiga lebih (lepas asar )aku berangkat balik ke tanta..

gamba kwn aku yg dari imperial tuh kat tengah2..
aku kat belah kiri (rambut yg x ensem tuh)..belah kanan tuh tabon..
kteorg satu skolah mse mude2 dlu =p


pada hari sabtunye pulak..aku ke cairo lagi..ada org mintak teman..gerak seawal jam 9 pagi (xbrape nak awal sangat dah sebenarnye) dengan menaiki tremco (van ) sampai ke stesen metro shoubra al khiemar..dari situ kalo amek tut-tut (sejenis kenderaan) dalam 3 egyption pound menuju ke ASFOUR.. Asfour adalah tempat jual kristal yang besar kat mesir ni..banyak cawangan2 di sekitar mesir..

daripada chandeliers nye sampai la ke barang kemas memang lawa-lawa..aku kekurangan wang masa tuh..bawak 100 LE (egyption pound) jek hahaha..miskin gile.. bagi sesiapa yang penggemar kristal tuh memang best la sampai asfour ni.. barang-barang kemas sebenarnya takde lah mahal sangat.. sekitar 30LE dah boleh dapat sebernya..macam2 bentuk dan warna..

ni la sedikit gambar yang dpetik dari incik google



lepas ke asfour, kami ke pasar hussien pulak..then pergi ke tahrir square ...tempat orang menjatuhkan rejim husni mubarak hari tuh..kteorg pergi ke situ bukan nak berdemo ke hape..pergi sebab nak naik love boat..hahaha bes jugak naik mende alah tuh.. kapal kami tak ada orang arab menari..maybe bukan tuah kami kot..hahahaha..kapal lain yang aku tengok ade orang menari an..mak aih..dasat sungguh...lepas tuh kami ke city star pulak...pusat beli belah yang sangat-sangat besar di mesir..


baru siket jalan-jalan kat mesir ni..banyak lagi tempat yang aku belom sampai..cuti winter yang bakal menyusul nanti aku tak pergi mana-mana rasanya sebab bukak je cuti terus exam..dah 3 tahun kat mesir tapi banyak lagi tempat aku belum sampai....wuu...
okey la yee..panjang lah sangat sudah post aku ni..

wassalam
-ubaidillah zulkefli-




13 comments:

Asrul "iLham" Sany said...

nak gi jejalan sana nanti :D

dja_amiensukhri said...

e eh.. cantik la mall kat sana.. teruja.. ^_^

cimOt said...

waaaaa..shopping sakan naaa..
aku paling suka jubah arab..chantek sgt2..kat sini susah nk carik..n mahal laaa..

ubaidillah zulkefli said...

iLham : nk dtg btaw nnti..gua bleh td tour guide..(pdhl mesir x abes pusing ag ni )

dja : alah mall kat sini x bnyk pon yg gempak2..ni yg paling awesome la kot kat sini

cimot : rite! jubah kat sini boleh dpt dlm rm70 gitu laa.. lawo siyesly..nk oder??boleh jek..hahahaha

♕ Mr.IX ♂ said...

Blogwalking sini! ♛ Mr.Ix ♂ kata ║ Sejuk ker kat sana? tebal jer baju tu....wat la giveaway barang dr Cairo..tp wajib bagi aku ║...

✓│Indonesia Pop (i-Pop)
✓│Lembu Nak Jaga (Parody Moves Like Jagger

nuratieqah said...

mane cter nek kapal? opppsssiiee :P

ubaidillah zulkefli said...

mr.ix : skrg mesir tngh winter laa..tp xde salji ..agak sejok jugak la..suhu dalam 10 gitu

nuratieqah : bes pulak eje name ko penoh2..hahahaha..ade kot..aku tulis LOVE BOAT ....bje tol2..hahaha..tp xde gamba jek .. :D

Miss Nadya said...

sangat best..kesihatan macam mn??ok??

p/s :: lepak BCR mmg best..:)

Finaz Jaafar said...

jeles kot hang dapat blajaq sana..

ciK LyndaWawa said...

mintak ole2 dari sana...=]

Maii said...

waa ohsem teringin nak pi hihi

ubaidillah zulkefli said...

miss nadya : huh dah pulih sepenuhnya alhamdulillah :)

finaz : alah blaja mana-mana pon same jek...xpayah nak jeles sangat..nnti kalau kau smpai sini baru tahu jeles tak jeles.

cik lynda : ole2 tuh nak bagi jugak dekat readers sekalian.. tunggu cuti summer nanti..nak buat event sket :)

ubaidillah zulkefli said...

maii : mai2 =p