Monday, January 2, 2012

Sakit adalah pnghapus dosa

Assalamualaikum

alhamdulillah hari ini aku sedikit berkelapangan untuk share something kat sini..sangat lama sudah aku tak menulis. masa yang aku miliki selama 24 jam satu hari macam tak pernah cukup..hari-hari berlalu laju bukan main lagi.. hari ini dah dua hari kita semua berada dalam tahun baru ..Alhamdulillah dan rasa syukur kerana masih lagi dberi kehidupan.


okey lah..berbalik kepada tajuk penulisan aku pada hari ini..aku nk bercerita pasal sakit..apa-apa sakit lah kan..sakit demam ke sakit accident ke sakit ape2 jela melainkan sakit hati (iri hati) bukan sakit hati yang hepatitis tuh sesungguhnya ia adalah penghapus dosa..


hari tuh aku ade pergi ikot kelas sirah..ustaz hairul nizam..bnyk benda yang di terangkan kat situ..yang aku nak highlightkan kat sini pasal sakit jela..ada suatu kisah kalau aku x silap.. ada seorg ni jatuh tangga..tngh2 jatuh tuh dia boleh tersenyum..lepas jatuh ada orang bertanya 'apsl ko senyum pulak time jatuh td'(tp bukan ayat tuh la ) lek2 je orang jatuh tuh jawab..sakit tuh penghapus dosa...

kalau lah org biase yang jatuh tuh..msti tangge yang salah..segala maki jampi serapah sume lah dtujukan kat tangga..bile dpikirkan balik lah kan..betol la ape yang dikatakan..masa sakit la ingatan kita kat Allah lebih..mungkin masa-masa sihat tuh sedikit lalai...so pengajaran kat sini..kalau sakit tuh jangan sekali-kali salahkan Allah sebab bagi sakit. sebaliknya syukurla sebab dapat menghapus dosa2. masa sakit ingtkan Allah then meninggal insyaAllah syurga tempatnya..tp bukan nak kata masa sakit baru nak kne ingt..masa2 lain pon kne slalu ingt..
tngk nikmat Allah bagi kat kita sangat beskan..sakit pon dosa boleh terhapus..next time aku story pasal nikmat Allah pulak keyh..





dah cukup panjang aku rasa..cukup la stakat ni..kalau salah tuh tolong perbetulkan
tujuan bukan nak bagi ceramah ke ape..saja-saja nak berkongsi dan bagi peringatan utk diri sndri..
p/s :aku demam..sebab tuh post pasal sakit2 ni..keh3..

wassalam
-ubaidillah zulkefli-

9 comments:

farhana said...

wah yke.. Alhamdulillah =)

syabab said...

demam ka bro??yg pasti jgn telan panadol..hohoho.. btw ngh exam ka sknk?sakit uh leh ibarat cm beban yg Allah bg kt kita ikut kemampuan...haa..selalu kite dgr org kate aku xlayak dpt beban/sakit cmni tp itulah ujian yg setimpal ngn kemampuan kita.. so sme2 kita hargai mase skit..hehe.. moge cepat sembuh yer dude..

LYAfrina said...

betul kata adik tu.. penyakit itu penghapus dosa2 kecil kt... bila tuhan berikan kt penyakit itu tandanya tuhan sgt2 sygkan kt..n kna bsyukur krn kt pilihannya...

saya ada byk komplikasi masalah kesihatan.. selain MVP.. dah operate ketumbuhan dlm kepala.. n kesan tu sy kerap d serang epilepsi.. smpai koma.. n smasa mgndung pon sy koma.. time tu doc xde pilihan..antara sy n anak dlm kndungan.. doc pilih utk gugurkan kndungan utk slamatkan saya.. tp kuasa allah.. akhirnya saya & anak selamat.

selain tu saya ada msalah pyakit saraf transfers myletis.. pernah lumpuh.. n lates.. doc kesan msalahpd mata.. suspek sy hidap glukoma.. n byk lagi komplikasi kesihatan lain.. dh xreti nk citer.

y sepupu adik tu blh buat pbedahan batin.. kat mana yer??

ubaidillah zulkefli said...

farhana : kalo dngr org saket sebut syafakallah lah.. :)

syabab : exm lmbt ag bro...bln 2 rasenye..tq tuh!

kak lya : spupu saya dekat kelantan..dekat kampung morak..saya kat mesir sekarang ni..kalau nk contact..buleh la contact parents saya..

Dayana K said...

get well soon love.. may Allah SWT bless u in everyway...insyaAllah..

Miss Nadya said...

betul kan...semenjak 2 menjak ni nad sokmo sakit..ngee..:)

p/s :: anak nad comel kan???

ubaidillah zulkefli said...

Dayana k : thnx dear......

nadya : musim demam kot skrg..
ingtkn ank betol ..haha

farhana said...

mksud syafakallah tu apa?

ubaidillah zulkefli said...

smoga Allah mnyihatkan kamuu